Komende evenementen

Labour houdt tweede referendum op afstand

In de aanloop naar de Europese verkiezingen moeten ook de Britse partijen een Europees verkiezingsprogramma in elkaar steken. Dat is ergens grappig, want in principe gaan ze sowieso de EU verlaten. Maar het kon dus even niet anders.
Binnen Labour waagde de eurofiele fractie onder leiding van ondervoorzitter Tom Watson een nieuwe poging om via dit verkiezingsprogramma Labour te binden aan een tweede referendum over de Brexit. Maar zij kwamen andermaal van een kale kermis thuis.
Het bestuur van Labour besliste, na vijf uur vergaderen, dat Labour eerst en vooral vasthoudt aan haar eigen visie op de Brexit, vervolgens voorstander is van nieuwe algemene verkiezingen, en pas, als dat alles niet lukt, voorstander is van een tweede referendum, namelijk over een eventuele Tory-Brexit.
Dat is een verstandige keuze. Alleen eurofielen van het slag van Tony Blair denken dat alle problemen van de Britse samenleving neerkomen op een keuze voor of tegen de EU (in hun geval dus voor).
Algemene verkiezingen zouden wel eens kunnen leiden tot een Labourregering onder leiding van Corbyn, en dat is het laatste wat Watson en zijn vrienden willen. (fs)

 

Reacties plaatsen niet mogelijk