Komende evenementen

Loonkloof dichten? Te veel rompslomp voor bedrijven!

21 april 2020 – Het gebeurt niet vaak dat het Europees Vakverbond (EVV) straffe woorden als ‘verraad’ aan het adres van de Europese Commissie stuurt, want het EVV denkt met vriendelijkheid het ‘sociaal Europa’ naderbij te brengen. Maar vandaag valt het woord ‘verraad’ wel degelijk, en dat moet toch op iets kras wijzen! En inderdaad, in zijn persbericht maakt het EVV melding  van een gelekt Commissiedocument waarin het voornemen geformuleerd wordt om de belofte van de nieuwe Commissie om op korte termijn actie te ondernemen tegen de onderbetaling van vrouwen op de lange baan te schuiven. “Ursula von der Leyen  beloofde om binnen de eerste honderd dagen van haar ambtstermijn bindende maatregelen te nemen voor loontransparantie, om de loonkloof van 15% tussen mannen en vrouwen in Europa te dichten”, herinnert het EVV.

Maar het EVV citeert uit het gelekte document: “Loontransparantie was onderstreept in de Politieke Richtsnoeren, maar er moet op gewezen worden dat iets substantieels onvermijdelijk meer administratieve last zal meebrengen voor bedrijven. Men moet zich afvragen of de herfst echt het goede ogenblik zal zijn voor dit voorstel.

Dat zou verraad zijn voor miljoenen vrouwen die onevenredig veel werken in jobs op de voorste gelederen van deze crisis”, zegt het EVV zeer terecht. Maar of een protestbrief aan commissaris Dalli (met bevoegdheid gelijkheid) veel zal uithalen is verre van zeker. Waar zouden vakbonden staan als ze hun eis voor een 8-urendag of het algemeen stemrecht alleen met protestbrieven hadden verdedigd? (hm)

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *