Komende evenementen

Lützerath: politieleger moet fossiele industrie beschermen

September 2021: Greta Thunberg steunt het verzet tegen de afbraak van zes dorpen in Noordrijn-Westfalen om er bruinkool (ligniet) te delven. Foto in publiek domein (CC BY-NC 2.0)

9 januari 2023 – Politie vanuit de hele Duitse bondsrepubliek wordt momenteel geconcentreerd rond het Noordrijn-Westfaalse gehucht Lützerath (nabij Mönchengladbach en Roermond). Ze zijn uitgerust met paarden, honden en waterkanonnen, en moeten er instaan voor de ontruiming van het dorpje. Activisten, momenteel zo ‘n 2000, houden het sinds maanden bezet, als protest tegen de geplande vernietiging van Lützerath.

De Duitse energiemultinational RWE wil er immers zijn Garzweiler II dagbouw-bruinkoolmijn (48 vierkante kilometer!) uitbreiden, en kocht er zowat alle gebouwen op. Het nabijgelegen Immerath onderging enige jaren geleden hetzelfde lot, waar zelfs de St. Lambertus Dom (foto) tegen de vlakte ging. In Lüzerath herhaalt zich in feite het Hambach-scenario. Door hetzelfde RWE werd een hele streek opgeofferd (85 vierkante kilometer mijngebied!) aan de bruinkoolwinning; toen ook een groot bos hiervoor moest wijken kon het protest hiertegen evenwel de kap van het Hambacher bos in 2018 vermijden.

 

De St. Lambertus kerk in Immerath vóór haar afbraak in 2018 (Foto Johan Bakker, in publiek domein CC BY-SA 4.0)

Verwacht wordt dat de activisten met politiegeweld zullen verwijderd worden, misschien al vanaf morgen. Het akkoord daarover kwam er door niemand minder dan de Grüne bondsminister van economische zaken Robert Habeck en de Grüne Noordrijn-Westfaalse minister voor economie, industrie, klimaat en energie Mona Neubaur. In ‘ruil’ bekwamen ze dat RWE vroeger dan gepland met de bruinkoolexploitatie zal ophouden… Zelfs binnen de Duitse Grünen is er verzet tegen zoveel klimaatgesjacher. Het verbranden van bruinkool is zelfs nog belastender voor het klimaat dan steenkool.

Op 14 januari is er een grote demonstratie gepland tegen deze manifeste aanfluiting van de klimaatdoelstellingen. Nu al worden bussen richting Lützerath door de politie urenlang tegengehouden. Het belet niet dat uit Nederland en elders klimaatactivisten het verzet tegen de bruinkoolwinning gaan versterken. (hm)

 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *