Komende evenementen

Moet er nog gas zijn?

6 juli 2020 – Woensdag maakt de Europese Commissie haar waterstofstrategie bekend. Waterstof speelt een sleutelrol in de klimaatstrategie van de EU naar netto CO2-neutraliteit in 2050. Nederland is fan: met haar expertise en infrastructuur voor aardgas hoopt Nederland koploper te worden op de waterstofmarkt. Ook de verantwoordelijke eurocommissaris Frans Timmermans is enthousiast.

Aardgasleidingen kunnen later ingezet worden voor waterstof. Maar nu ziet het er naar uit dat waterstof ook een argument wordt voor het aanleggen van nieuwe aardgasleidingen. Nochtans is aardgas net als steenkool een fossiele brandstof.

Een en ander bleek in discussies in comités van het Europees Parlement over het ‘Just Transition Fund’, het fonds voor een rechtvaardige energietransitie. Dat fonds van 40 miljard euro moet regio’s ondersteunen die van steenkool af moeten (108 regio’s verspreid over de EU). Het geld moet bijvoorbeeld getroffen werknemers helpen om een nieuw leven op te bouwen. Het geld mag niet gebuikt worden voor investeringen in fossiele brandstoffen, aldus de Europese Raad en eerder ook de Europese Commissie.

In het Europese Parlement gaan echter talrijke stemmen op om het geld ook te gebruiken voor investeringen in infrastructuur voor aardgas! Het argument is dat aardgas minder vervuilend is dan steenkool en dat deze infrastructuur later kan gebruikt worden voor waterstof. De industrie heeft echter al laten weten dat groene waterstof niet voor morgen is (zie een eerder artikel)!

Het fossiele hek is dan wel van de dam. De regels die staatshulp aan bedrijven inperken zullen naar verluidt niet gelden voor investeringen in waterstof. In een soort stuurgroep voor waterstof zitten bedrijven zoals Shell, waarvan de CEO verleden weekend in het Financieel Dagblad nog duidelijk maakte dat fossiele industrie in de nabije toekomst de basis blijft van het verdienmodel van Shell. De Europese Green Deal begint sterk te ruiken naar aardgas en grijze waterstof.

Frans Timmermans vindt het allemaal best: in theorie gaat Europees geld niet naar fossiele energie, maar volgens hem zal aardgas een sleutelrol spelen ter vervanging van steenkool om zo goedkoop de infrastructuur te bouwen voor waterstof. “Op een aantal domeinen van de overgang zal het gebruik van aardgas allicht noodzakelijk zijn om de overgang te maken van steenkool naar duurzame energie”, aldus Timmerman verleden maand. Hij ondersteunt daarmee de strategie van de grote fossiele bedrijven. Als het bedrijfsleven aan het stuur zit betekent dit echter dat de EU CO2-neutraal wordt zodra daar genoeg geld mee te verdienen valt, en geen dag eerder. (fs)

 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *