Komende evenementen

Nederland: ASOverdragNEE van start

Willem Bos, 14 maart 2016

aso-stem-neeOp 6 april mogen de stemgerechtigde Nederlanders naar de stembus om zich in een raadgevend referendum uit te spreken over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne. Tot nu toe wordt de campagne sterk overheerst door nationalistische en chauvinistische geluiden, zowel in het JA- als in het NEE-kamp. Het samenwerkingsverband ASOverdragNEE, waarin een aantal organisaties waaronder Ander Europa samenwerken wil een linkse en internationalistische NEE-campagne voeren.

‘Het associatieverdrag van de EU met Oekra├»ne is geen sociaal verdrag. Het is niet in het belang van de bevolking van Oekra├»ne, noch van de burgers in Europa. Het dient vooral het belang van de grote Europese bedrijven en de oligarchen in Oekra├»ne. Daarom roepen wij iedereen op om op 6 april te stemmen tegen dit asociale verdrag en samen met ons campagne te voeren voor een sociaal en duurzaam Oekra├»ne’, zo begint het manifest van voor het referendum op 6 april te voeren. Inmiddels is de site van ASOverdragNEE beschikbaar.

Een links en internationalistisch geluid in deze campagne is geen overbodige luxe. De voorstanders van het verdrag benadrukken de grote voordelen voor het Nederlandse bedrijfsleven, ze zien kansen voor grote Nederlandse bedrijven en negeren dat dat gaat ten koste van de lokale kleinschalige producenten. Ze benadrukken dat de zeer vruchtbare maar goedkope landbouwgronden kansen bieden voor grote Nederlandse agro-ondernemers, om zich de grond van lokale kleine boeren toe te eigenen. Een deel van de NEE-campagne gebruikt een even, zo niet ergere, nationalistische retoriek als ze het hebben over de Oekraïners die nog niet toe zijn aan onze Europese waarden; als ze wijzen op het gevaar dat de in Oekraïne welig tierende corruptie ook ons zal besmetten en meer van dat soort moois. Daarom is het goed dat dit manifest duidelijk stelt waar het bij het associatieverdrag om draait:

Het associatieverdrag biedt het Europese grootbedrijf niet alleen de kans om flinke winsten te maken over de rug van mens en milieu. Het verdrag wordt ook een achterdeur om strenge EU-normen te omzeilen: grote bedrijven ruiken kansen voor flinke winsten met legbatterijen, plofkippen, genetisch gemodificeerde gewassen, kernenergie en schaliegas. De lonen in Oekra├»ne zijn laag en milieunormen worden er niet erg strikt genomen. De economie wordt beheerst door een kleine groep van oligarchen en de corruptie tiert welig, waardoor sociale regels en voorschriften gemakkelijk te omzeilen zijn.’ Het manifest besluit met: ‘Oekra├»ne verdient een betere toekomst. Maar daarvoor is een andere dan deze neoliberale koers nodig. Steun de progressieve krachten die opkomen voor een sociaal en duurzaam Oekra├»ne en stem op 6 april tegen dit asociale verdrag en voor een Ander Oekra├»ne.’

Tour

E├ęn van de campagneactiviteiten van ASOverdragNEE is een tour met Oekra├»ense activisten. Er zullen bijeenkomsten gehouden worden in Amsterdam op donderdag 31 maart om 20:00 uur in studio K, in Nijmegen op vrijdag 1 april (20:00 uur, locatie volgt nog), in Groningen op zaterdag 2 april om 20:00 uur in Huize Maas, in Heerlen op zondag 3 april (tijd en locatie volgen nog) en in Wageningen op dinsdag 5 april (tijd en locatie volgen nog). In onze kalender zullen we de plaats van de bijeenkomsten, het programma en de sprekers zo gauw ze bekend zijn aankondigen. Die zijn dan natuurlijk ook te vinden op de site van ASOverdragNEE.

 

aso-linkse-stem

 

Reacties plaatsen niet mogelijk