Komende evenementen

Nederlandse regering weet goed genoeg wat in Gaza gebeurt

 

16 november 2023 ā€“ Een nota van de defensieattachĆ© op de Nederlandse ambassade in Tel Aviv lekte uit naar de pers. Daarin staat onder andere dat het de uitdrukkelijke bedoeling is van IDF, het IsraĆ«lische leger, om grootschalige verwoestingen aan te richten aan de infrastructuur en burgerzones in Gaza. Dat moet er Iran en de Hezbollah van overtuigen dat IDF zich voor niets zal inhouden.

De nota stelt ook dat de IsraĆ«lische regering en het leger geen duidelijke strategie hebben over wat ze met de oorlog willen bereiken. Officieel is dat het ā€˜definitief uitschakelen van Hamasā€™, maar zoiets is met puur militaire middelen ā€œvrijwel onmogelijk te behalenā€. Israel laat zich niet leiden door rationele overwegingen, aldus nog de memo.

Parlementslid Sjoerdsma van coalitiepartner D66 wil duidelijkheid van de regering, maar is dit niet wat merkwaardig aangezien de minister van defensie, Kajsa Ollengren, lid is van D66? Ollengren is vooral boos omdat … de nota uitlekte.

Voor wie nog mocht denken dat het demissionair kabinet Rutte de oorlog van Israƫl tegen de Palestijnen onvoorwaardelijk steunt bij gebrek aan goede informatie is dit een nieuw bewijs van het tegendeel. Bijna een maand geleden riepen honderden rijksambtenaren de regering in een schrijven op om alles te doen om tot een duurzame vrede te komen. Ze willen niet medeplichtig zijn voor het optreden van hun regering. Inderdaad, die weigert niet alleen om op te roepen tot een staakt-het-vuren, maar blijft ook tijdens de oorlog onderdelen leveren voor de F35 gevechtsvliegtuigen waarmee Gaza bestookt wordt.

In nog een andere brief vanwege 350 Ā ambtenaren bij Buitenlandse Zaken wordt het verschil in de veroordeling van geweld tegen Palestijnen en IsraĆ«liā€™s gehekeld, wat ze toeschrijven aan het ā€œinstitutioneel racisme dat ons buitenlandbeleid vormgeeftā€.

Het zal Mark Rutteā€™s kouwe kleren natuurlijk niet raken. Hij doet trouwens al prospectie om zijn teflon-kwaliteiten op internationale schaal te demonstreren. (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *