Komende evenementen

Nieuwe bananenschillen voor Jeremy

Zoals te verwachten was heeft de nieuwe leider van Labour Jeremy Corbyn het niet gemakkelijk, onder vuur genomen door de conservatieven en door zijn eigen rechtervleugel in het parlement.

De schaduwminister van Labour voor  financiën, John Mc Donnel, een nauwe bondgenoot van Corbyn, had eerst aangekondigd dat Labour de wet zou steunen die bepaalt dat de Britse begroting tegen de volgende verkiezingen in evenwicht moet zijn. Deze wet gaat door het leven als het “begrotingshandvest”, en wordt eerstdaags gestemd. Mc Donnel had er wel bij gezegd dat de kost van investeringen buiten beschouwing moest worden gelaten.

Toch werd dit door de linkerzijde en veel economisten als een stap te ver beschouwd: gezond begrotingsbeleid is één zaak, maar zeggen dat je sowieso geen tekort mag hebben, wat de economische situatie in het land ook is, is onzin. Er werd aardig wat getwitterd om McDonnel te wijzen op het onzinnige van zijn houding.

Dus veranderde Mc Donnel van mening: Labour zou tegen het “begrogingshandvest” stemmen. Maar dat leidde dan weer tot een kleine rebellie onder de Labour parlementairen. Volgens hen is het “handvest” een truuk van de conservatieven. Als Labour tegenstemt zal het aan de schandpaal genageld worden als niet te vertrouwen met overheidsgeld. Zij eisen dus dat Labour zich onthoudt. Chaos alom, en een deuk in de economische geloofwaardigheid van Corbyn.

Er ligt nog een andere bananenschil te wachten op Corbyn: zal Labour toestaan dat de Britten ook zonder mandaat van de VN gaan bombarderen in Syrië? Corbyn heeft zich steeds tegen dergelijke avonturen verzet, maar laat de deur nu op een kier staan.

Problemen genoeg dus voor Labour in Westminster. Maar misschien liggen de prioriteiten van Corbyn elders. Hij heeft toelating gevraagd om drie dagen per week afwezig te zijn, zodat hij door het land kan toeren om contact te leggen met de bevolking. (fs)

 

Reacties plaatsen niet mogelijk