Komende evenementen

Nieuwe financiële injecties voor de proxy war in Oekraïne

16 mei 2022 – Vrijdag kondigde Josip Borrell, de zogezegde top-’diplomaat’ van de EU, een nieuwe schijf van een half miljard euro aan afkomstig uit de zogezegde Europese ‘Vredes’-faciliteit. Het geld moet dienen voor de aankoop van zwaar materiaal, tanks en geschut, voor de verderzetting van de oorlog. Uit diezelfde vredesfaciliteit, die onder geen enkele democratische controle staat, werd in de voorbije maanden reeds anderhalf miljard euro uitgekeerd. Dit brengt het totaal van de EU ondersteuning van de oorlog op 2 miljard , maar dit moet vermeerderd worden met de bedragen en leveringen die de lidstaten rechtstreeks bekostigen. Half april was dat voor Duitsland al meer dan 1 miljard euro.

Toch verdwijnen deze sommen in het niets bij wat de Verenigde Staten aan de door hen zo gewenste oorlog ‘tot de finish’ in Oekraïne spenderen. President Biden vroeg het Congres om 33 miljard dollar; dat maakte er 40 miljard van, en die komen bovenop de eerder reeds goedgekeurde miljarden. De oorlogskredieten konden op massale steun rekenen, ook die van de linkse oppositie in de Democratische Partij, de zgn. Squad waar o.a. Alexandria Ocasio-Cortez toe behoort.

Ook in Duitsland kon het oorlogskamp de voorbije week een aanzienlijke overwinning binnenhalen. Op het congres van de grootste vakbond in Europa, de Duitse DGB (Deutsche Gewerkschaft Bund), werd mogelijk vakbondsverzet in de kiem gesmoord tegen de beslissing van de Duitse regering om 100 miljard extra in het leger te investeren (naast de geplande verhoging van het militaire budget tot 2% van het BBP). De 400 vertegenwoordigers drongen er daarentegen op aan dat de Bondsregering “een aanzienlijke bijdrage levert voor de defensie in het kader van NATO en EU.” Bovendien werd een clausule met grote actualiteitswaarde, namelijk dat er geen wapens meer mogen geleverd worden aan gebieden in crisis, door de voorstellencommissie geschrapt. Het valt af te wachten hoe linksere geledingen binnen DGB, o.a. binnen Ver.di, daarop reageren. Maar met de verkiezing van Yasmin Fahimi als nieuwe DGB-voorzitter heeft het Atlantisch kamp in ieder geval een goede voet binnen in de vakbond. Fahimi was algemeen-secretaris van de SPD, staatssecretaris in de Bondsregering en verwisselt nu haar zitje in de Bondsdag met de rol van vakbondsleider. (hm)

 


 

 

Een reactie op “Nieuwe financiële injecties voor de proxy war in Oekraïne”

  1. Een Nieuwsbericht met de nodige kanttekeningen die uitnodigen tot een reactie: thanks Herman, om deze fenomenen die zich nu voordoen onder onze ogen te brengen!
    De kloof tussen de vertegenwoordigers zetelend in het Capitool en de bevolking groeit onvoorstelbaar snel. De zetelende elite is zo afhankelijk van het Militair-Industrieel complex voor haar verkiezingsuitgaven en de tewerkstelling dat ze blind zijn voor de realiteit. De nakende verkiezingen in de USA zullen wel uitwijzen dat kingmaker TRUMP terug is. We gaan langzaam naar het scenario van die fameuze film ” Der Untergang ” ook voor Duitsland. Blijkbaar wensen ze daar te des-industrialiseren en dat komt de Groenen daar goed uit. De scenarist Luchino VISCONTI beschrijft in zijn film uit 1969 “Götterdämmerung” zeer goed “The German Spleen”, de Duitse tegenstrijdheid: een sociale meerderheid die helaas een politieke minderheid is. Dat was zo al ten tijde van Karl MARX. Tijdens de Frans-Duitse oorlog 1870 ging hij in, tegen de opvattingen van zijn partijleiders W. Liebknecht en August Bebel die tegen de oorlogskredieten stemden. Marx distantieert zich van hun standpunt. Hij schrijft zonder schroom aan Engels dat de Duitse arbeidersklasse theoretisch en organisatorisch supérieur is aan de Franse. Ik besluit dan ook met de woorden van Brederode: :”Het kan verkeren” !

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *