Komende evenementen

Nieuwjaarswensen aan de Duitse vakbonden

 

30 december 2022 – In Duitsland is er in 2023 een beperking op de energieprijs (ā€˜Energiepreisbremseā€™) Ā met verschillende modaliteiten voor gezinnen, kleine ondernemingen en grote ondernemingen. Voor de bedrijven heeft de ā€˜verkeerslichtcoalitieā€™ (SPD, FDP, GrĆ¼nen) een greintje fatsoen gekoppeld aan de miljardensteun. Bedrijven die door de Bremse minstens 50 miljoen euro staatshulp krijgen, mogen geen dividenden uitkeren aan de aandeelhouders en er mogen geen bonussen betaald worden aan het management. Bedrijven die tussen de 25 en 50 miljoen euro krijgen, mogen de geplande bonussen en dividenden niet verhogen. Al bij al geen zware beknotting van het ā€˜vrij ondernemerschapā€™, en niets belet bedrijven om na het eind van de ondersteuningsperiode (april 2024) dubbele bonussen en dividenden uit te betalen.

Maar wie protesteert tegen deze beperking op bonussen en dividenden? Als vraag in een eindejaarsquiz zou u hoogstwaarschijnlijk verkeerd gokken: het is de voorzitter van de grote Duitse vakbondskoepel DGB, Yasmin Fahimi ! ā€œDat zijn de normale mechanismen van de markteconomieā€, aldus de syndicale topvrouw. ā€œMisschien bevalt dat sommigen niet, maar het is nu niet de gepaste tijd voor fundamentele debatten en kritiek op het kapitalisme; het is nu de tijd voor effectief optreden in de reĆ«le wereld.ā€ Fahimi vreest in het komende jaar voor een ā€˜bestaansbedreigendā€™ verlies aan arbeidsplaatsen, en is er blijkbaar van overtuigd dat de slachting groter zal worden als aandeelhouders en managers hun toetje niet krijgen.

Tweede vraag in de eindejaarsquiz: waar haalt een vakbondsleider zulke wijsheid? In het geval van Fahimi alleszins niet uit jarenlange ervaring in de vakbondsstrijd. Pas in mei 2022 werd ze verkozen tot voorzitter van de DGB. Daar vĆ³Ć³r speelde haar carriĆØre zich af in de SPD, waarvan ze in 2014 de algemeen-secretaris werd, vervolgens staatssecretaris voor Arbeid en Sociale Zaken in de CDU-SPD regering onder Merkel, in 2017 werd ze voor de SPD verkozen in de Bundestag, en een jaar geleden werd ze lid van het partijbestuur van de SPD.

En vandaag haalt ze dus uit naar het greintje fatsoen dat haar partij koppelde aan de Energiepreisbremse. Aan de DGB wens ik voor 2023 een voortschrijdend inzicht in de fundamenten van de vakbondsstrijd. (hm)

Bronnen: junge Welt, Der Spiegel, WirtschaftsWoche

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *