Komende evenementen

Nog 10 jaar glyfosaat?

 

13 oktober 2023 – Vandaag was er een nieuwe episode in het Europees getouwtrek rond het gebruik van glyfosaat in de landbouw.

Deze onkruidverdelger wordt er sinds jaren van verdacht kankerverwekkend en hormoonverstorend te zijn, maar voor de Amerikaanse hoofdproducent Monsanto was haar Roundup een te winstgevende zaak om zich om de volksgezondheid te bekommeren. Inmiddels werd Monsanto verkocht aan het Duitse Bayer (2018), wat het gelobby rond de Europese instellingen alleen zal versterkt hebben.

In 2002 kreeg glyfosaat van de Europese autoriteiten een vergunning voor 10 jaar. Die werd dan voor vijf jaar vernieuwd in 2012, en opnieuw voor vijf jaar in 2017. Die beslissing kwam er niettegenstaande de uitgelekte Monsanto Papers aantoonden dat het bedrijf studies manipuleerde en informatie achterhield, en niettegenstaande een Europese petitie 1,3 miljoen handtekeningen bijeenbracht tegen het verder gebruik van de gevaarlijke onkruidbestrijder.

Als de vergunning in december 2022 verviel was de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) er nog niet in geslaagd de “nieuwe” wetenschappelijke studies over de risico’s van glyfosaat te verwerken, waarop de Commissie besliste de vergunning met één jaar te verlengen, tot 15 december 2023. Terloops zij vermeld dat EFSA blijkbaar weigert haar onderzoeksmethodes aan te passen om het vermoeden van een verband tussen ziektes als die van Parkinson en neurotoxische pesticiden nader te bestuderen.

In september lanceerde de Europese Commissie haar voorstel om een nieuwe glyfosaatvergunning toe te kennen voor … 10 jaar! Dat kan misschien verbazen, maar we merkten reeds op dat Roundup  ondertussen het product van een Europese, zelfs een Duitse multinational geworden is.  Het was over dit voorstel dat er vandaag een stemming was onder vertegenwoordigers van de lidstaten, maar daar kon geen gekwalificeerde meerderheid gevonden worden ter goedkeuring. Zoals dat gaat in de EU, gebuisde voorstellen – toch als ze van de Commissie komen – krijgen een tweede kans. Half november wordt een nieuwe stemming belegd, en als ook die geen gekwalificeerde meerderheid vindt voor of tegen is het aan de Commissie om te doen wat haar goeddunkt. (hm)

 


 

 

Een reactie op “Nog 10 jaar glyfosaat?”

  1. Het Geweld van de Groene Revolutie ziet chemische bestrijdingsmiddelen als distillaat van chemische oorlogsvoering!

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *