Komende evenementen

Nog een trap van de Labourleiding naar Jeremy Corbyn

 

29 maart 2023 – Het bestuur (NEC) van de Britse Labour Party keurde gisteren meerderheid tegen minderheid een motie van haar voorzitter Sir Keir Starmer goed waarin gesteld wordt dat Corbyn bij de volgende parlementsverkiezingen niet als Labourkandidaat zal erkend worden. Corbyn werd sinds 1983 steevast verkozen als vertegenwoordiger van het kiesdistrict Islington North in Groot-Londen.

Het is een nieuwe aanval van de rechterzijde in de partij die onder leiding van Corbyn’s opvolger Starmer de linkerzijde, en Corbyn in het bijzonder, wil elimineren. In oktober 2020 werd Corbyn door Starmer al geschorst als parlementslid van Labour, op grond van de lage beschuldiging van ‘antisemitisme’. Door het weren van Corbyn als Labourkandidaat wil Starmer naar eigen zeggen de kansen vergroten op een meerderheid bij de volgende verkiezingen.

Corbyn reageerde op de beslissing en noemde ze een “schaamteloze aanval op de partijdemocratie”. Zijn opmerking dat hij zich niet zal laten intimideren kan erop wijzen dat hij eventueel als onafhankelijk kandidaat zou kunnen opkomen in Islington North bij de eventuele verkiezingen. De instanties van Labour in dat kiesdistrict protesteerden in ieder geval bij de leiding wegens de “onnodige inmenging”.  Als onafhankelijk kandidaat zou Corbyn het opnemen tegen de officiĂ«le Labourkandidaat, waardoor de links-rechtsverdeeldheid een spectaculaire wending zou krijgen. Op de vergadering van de NEC van 28 maart spraken ook al een aantal vakbondsvertegenwoordigers zich uit tegen de motie, terwijl anderen ze goedkeurden. (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *