Komende evenementen

Oekraïne breekt Naftogaz open

10 april 2015 – Het parlement van Oekraïne nam donderdag een wet aan waarmee Naftogaz wordt opengebroken. Naftogaz is het conglomeraat dat de import, export en distributie van natuurlijk gas in Oekraïne controleert. Sinds de val van de Sovjetunie is Naftogaz een bron van verrijking voor allerlei oligarchen via duistere contracten met het Russische Gazprom. Het openbreken van Naftogaz zal in kringen van de EU op gejuich worden onthaald omdat het de greep van Rusland op de Europese energiemarkt verzwakt.
Naftogaz wordt opengebroken in verschillende eenheden voor de productie, aanvoer, opslag en distributie van natuurlijk gas. Deze eenheden worden dan op de markt aangeboden aan investeerders. Zo zou de greep van oligarchen op de energiesector worden gebroken. Als bij toeval worden dan steeds oligarchen genoemd die banden hadden met de vorige president Yanukovich.
Maar waarom zouden investeerders, oligarchen of andere, investeren in het zwaar verlieslatende Naftogaz? Deze verliezen zijn grotendeels terug te brengen tot de sterk gesubsidieerde gasprijzen. Die worden op aandringen van IMF en EU nu marktconform (de consument betaalt), en zo wordt de Oekraiense gassector interessant voor investeerders. Het overheidsbudget moet de verliezen van Naftogaz dan niet meer compenseren. Of hoe de “strijd tegen de oligarchen” vele ladingen kan dekken.
Ondertussen lijkt een oplossing voor de politieke en militaire crisis in Oekraïne verder dan ooit. Het westelijk kamp benoemde zopas een notoir fascist tot veiligheidsadviseur, en kondigde aan te willen toetreden tot de Nato (zodat wij ook moeten gaan meevechten…). Het oostelijk kamp verklaarde dat volgens hen het akkoord van Minsk II een volledige onafhankelijkheid van het Oosten impliceert, en dat ook steden zoals Marioepol volgens dit akkoord worden overgeheveld naar de onafhankelijke republiek. (fs)

 

Reacties plaatsen niet mogelijk