Komende evenementen

Opsteker voor Corbyn in Peterborough

De tussentijdse verkiezingen in Peterborough waren de eerste verkiezingen in Engeland na de Europese verkiezingen. De aanleiding was het ontslag van het zittend Labour parlementslid, naar aanleiding van strafbare feiten (fraude in verband met het rijbewijs). Velen dachten dat de verkiezingen ditmaal gewonnen zouden worden door de Brexit partij van Nigel Farage. In het referendum had 61 % van Peterborough immers Leave gestemd, en in de Europese verkiezingen haalde de Brexit partij er 38 procent. Zo zou Farage zijn eerste nationaal parlementslid binnenhalen, en het momentum van de winnaar vasthouden. Farage kwam dan ook in persoon campagne voeren. Binnen Labour sleep de rechterzijde reeds de messen om in geval van verlies een nieuwe aanval op Corbyn in te zetten. Traditioneel ging de zetel in deze kieskring nu eens naar Labour, dan weer naar de Tories.
Het werd echter een overwinning voor de kandidate van Labour Lisa Forbes. Zij voerde geen campagne op de as Leave versus Remain, maar focuste op openbare diensten en sociale rechtvaardigheid. Forbes is een activiste in de vakbond Unite van McCluskey, een cruciale bondgenoot van Jeremy Corbyn. Meer dan 1000 activisten droegen de verkiezingscampagne. De overwinning en de manier waarop zij behaald werd is een opsteker voor Corbyn. De rechtervleugel van Labour gaf na het bekendmaken van de uitslag geen kik.
Labour verloor wel 17 procent. De Brexit partij eindigde tweede, en de Tories derde met een verlies van 25 %. De Liberale Democraten, die andere winnaars van de Europese verkiezingen, moesten genoegen nemen met de vierde plaats.
Voor de Tories is de boodschap duidelijk: indien er landelijke verkiezingen komen vóór de Brexit een feit is, dan worden zij weggeveegd door Nigel Farage, en dreigt Corbyn de lachende derde te worden. Daarom zullen de Conservatieven al het mogelijke doen om de Brexit te realiseren voor zij weer voor de kiezer moeten verschijnen, wat de kans op een no deal Brexit weer aanzienlijk doet stijgen. Het is dus niet uitgesloten dat de Brexit er komt als resultaat van parlementaire tactieken in de bubbel van Westminster. Corbyn blijft pleiten voor nieuwe verkiezingen zodat eerst de kiezer het woord krijgt over de richting die het land uit moet. (fs)

 

Reacties plaatsen niet mogelijk