Komende evenementen

OXFAM rapport over armoede en ongelijkheid

Klik op de afbeelding om het rapport te downloaden (pdf, 2,6 MB, 63 blz.)

21 januari 2020 – OXFAM publiceert zijn jaarlijks rapport over armoede en ongelijkheid in de wereld, net op het ogenblik dat de economische elite met de politieke leiders verzameling blaast voor het World Economic Forum in Davos. “Time to Care” geeft een actualisering van de voortschrijdende concentratie van rijkdom in de handen van een uiterst kleine groep multimiljardairs; 2153 ervan bezitten meer dan 60% van de wereldbevolking. Of nog anders gesteld: de rijkste 1% op deze planeet eigenen zich twee keer zoveel rijkdom toe als 6,9 miljardĀ  andere planeetbewoners.

Het rapport wijst ook op een ongelijkheid die zelfs binnen de armste bevolkingslagen bestaat: die tussen mannen en vrouwen. Zonder de onbetaalde arbeid van meisjes en vrouwen zou het uitbuitingssysteem niet mogelijk zijn; OXFAM berekent de monetaire waarde van deze onbezoldigde maar essentiĆ«le zorgactiviteit op minstens tienduizendachthonderd miljard dollar per jaar… Ter attentie van de heren en dames in Davos doet OXFAM zes aanbevelingen dieĀ  deze superuitbuiting kunnen inperken.
In zijn algemene aanbevelingen schenkt het rapport terecht veel aandacht aan de rol van openbare diensten en een rechtvaardiger belastingssysteem.

Een samenvatting van het rapport vindt u hier, en voor een korte voorstelling in het Nederlands kunt u bij OXFAM Novib terecht.

Een en ander wordt ook kort samengevat in volgende afbeelding.

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *