Recente reacties

 

reactie op Zweden en Finland bij de NATO …  (12/5/22)

meerdere reacties op Europees links en de oorlog in Oekraïne

meerdere reacties op Steunt de Belgische vredesbeweging Poetin?

diverse reacties op Europa en de oorlog in Oekraïne – kort nieuws (3) en (4)  (16/3/22)

2 reacties op De vredesbeweging, het andere slachtoffer van Poetin (11/3/22)

2 reacties op EU en Oekraïne: goed bezig? (1/3/22)

2 reacties op De constructie van het eigen gelijk in oorlogstijd (26/2/22)

1 reactie op Europese Commissie: leve de competitieve oorlogsindustrie!  (16/2/22)

2 reacties op Gevaarlijke gasgeur rond Oekraïne (11/2/22)

Evenementen

PETITIE tegen het Energiecharterverdrag

Het Energiecharterverdrag is een enorm obstakel voor iedere klimaatpolitiek

We moeten NU uit dit monsterverdrag stappen

TEKEN DE PETITIE

 

 

Kort samengevat is het Energiecharterverdrag een internationale overeenkomst die aan energiebedrijven en investeerders toelaat om overheden te beboeten als deze klimaat- en milieumaatregelen nemen die de winsten van de bedrijven kunnen in het gedrang brengen, of als die bedrijven zelfs maar vrezen dat dit het geval kan zijn. Kernuitstap? Bedreiging voor de nucleaire sector!  Miljardenclaim, zoals het geval Vattenfall in Duitsland aantoont. Stop kolencentrales? Het Duitse energiebedrijf RWE eist 1,4 miljard van de Nederlandse staat… Het mechanisme is hetzelfde als dat in tal van vrijhandelsverdragen, waar een ISDS- of ICS-clausule bedrijven toelaat hun ‘schadeclaims’ voor een soort uitzonderingsrechtbanken te verdedigen.

Het is nauwelijks te geloven dat het onze regeringen zelf zijn die een dergelijke overeenkomst getekend hebben, en dat de Europese Unie er een voortrekkersrol in speelde. De winsten van privébedrijven hebben blijkbaar voorrang op onze klimaatbekommernissen. Het is de plicht van onze regeringen en van de EU om dit bedreigend verdrag ongedaan te maken.

Uitgebreidere informatie over dit verdrag vindt u in Wat schuilt achter het Energiecharterverdrag? en in diverse brochures hieronder.

De petitie wordt ondersteund door tal van organisaties en koepels. Via de link hieronder komt u op de site van CAN, het Climate Action Network. Ook via de site van Corporate Europe Observatory kunt u de petitie tekenen.

 


 

 

Reacties plaatsen niet mogelijk