Komende evenementen

Progressieve ‘caucus’ in Europees Parlement tegen CETA

Sinds enkele maanden is er een bescheiden maar interessant initiatief aan de gang, uitgaande van een aantal progressieve leden van het Europees Parlement. Onder de naam Progressive Caucus  [1] ontmoeten een aantal parlementsleden van de sociaaldemocratische (S&D), groene (Greens/European Free Alliance) en radicale (GUE) fractie elkaar voor overleg en eventueel ook voor gemeenschappelijke initiatieven. Zo belegden ze op 6 september in het Europees Parlement een conferentie onder de titel “CETA – TTIP, two sides of the same coin ?”. Ze lanceerden ook de website Unravelling CETA, en ze publiceerden zonet een gezamenlijk statement “Europa heeft CETA niet nodig” [2]. Bij de ondertekenaars vinden we o.a. van Belgische zijde de drie PS europarlementariërs  Marie Arena, Hugues Bayet en Marc Tarabella (maar niet Kathleen Van Brempt, sp.a), en van Nederlandse Anne-Marie Mineur (SP).

Met deze progressieve caucus wordt een speldeprik gegeven in het dikke vel van de “grote coalitie” van christen- en sociaaldemocraten in het Europees Parlement, die sinds decennia elk progressief initiatief in de kiem gesmoord heeft. Ook nu lijdt het geen twijfel dat de grote meerderheid van S&D de vrijhandelsverdragen wil goedkeuren. Dat dit niet meer zonder tegenwind zal gebeuren is een stap vooruit. (hm)


[1] ‘Caucus’ betekent groepering of bijeenkomst. Het woord wordt meestal gebruikt in de politieke context van de Verenigde Staten; in het Congress betekent caucus er hetzelfde als bij ons ‘fractie’. De  recent opgerichte Progressieve Caucus in het  Europees Parlement beschouwt zich wel niet als een fractie, maar eerder als een overlegforum.

[2] Franse versie in Libération, Engelse op Euractiv.

 

Reacties plaatsen niet mogelijk