Komende evenementen

Sancties tegen Rusland mogen Daimler niet schaden

5 maart 2015 – Een jaar geleden stelde  de Europese Unie (EU) sancties tegen Rusland in wegens de ‘annexatie’ van de Krim en  Russische militaire aanwezigheid in het oosten van Oekraïne. Onder de economische sancties  werd o.a. vernoemd: een embargo op import en export van wapens van of naar Rusland, inclusief materiaal met dubbel (civiel/militair) gebruik.

Stoere EU, goed op weg om een geopolitieke factor van formaat te worden !  Alleen … dienen er zich af en toe opportuniteiten aan voor onze bedrijven waaraan het onmogelijk is te weerstaan ! Neem nu Daimler AG, dat prachtig Duits bedrijf dat wereldwijd 280.000 mensen tewerkstelt en verleden jaar meer dan 7 miljard € winst maakte. Degelijke auto’s, Mercedes, Smart, vrachtwagens, maar via EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) ook geïnteresseerd in militair materieel. En zie, daar doet zich een opportuniteit voor: het Russische Kamaz wil graag nog meer samen ondernemen met Daimler, dat reeds in 2008 voor 10% in het Kamaz-kapitaal stapte, en dat voortaan zijn vrachtwagens voor een deel door de goedkope Kamaz-arbeiders laat produceren. Maar wie zware vrachtwagens kan produceren, kan ook militaire pantsers produceren. Volgens Euractiv produceert Kamaz zelfs hoofdzakelijk pantsers; op de afbeelding twee exemplaren uit de cataloog van Kamaz.

KamazDie mooie opportuniteit voor Daimler leek dus ernstig bedreigd door de Europese economische sancties tegen Rusland. Hoe zou een Duits bedrijf nu kunnen een joint venture aangaan met een Russische producent van militaire tuigen, waarvan er sommige in gebruik zijn in Oekraïne ? Oef, de Europese Commissie is flexibel in die dingen, en op 24 februari gaf ze haar akkoord voor de samenwerking. Oekraïne protesteerde ondertussen, maar volgens de Europese Commissie is er geen enkele contradictie, want een export/importverbod zegt niets over het afsluiten van joint ventures. (hm)


 

Bronnen: Euractiv 26/2/2015 , Brussels blesses merger between Daimler and Russian military vehicle producer

                    Euractiv, 4/3/2015, Ukraine says Daimler-Kamaz deal contradicts the spirit of EU sanctions

 

 

 

Reacties plaatsen niet mogelijk