Komende evenementen

SPD-conventie steunt CETA

We hadden het gisteren over de partijconventie van de SPD in Wolfsburg, waar over het standpunt van de Duitse sociaaldemocraten i.v.m. CETA zou beslist worden.

Redacteur Kees van Globalinfo stuurde ons hierover het volgend bericht.

 

Helaas, het leek even spannend te worden vandaag in Wolfsburg waar de SPD leden konden stemmen over het beleid rond CETA. Een flink deel van de achterban is tegen de vrijhandelsakkoorden, vice-premier en SPD-leider Sigmar Gabriel juist enorm voor. Een meerderheidsstemming tegen CETA zou waarschijnlijk ook betekend hebben dat Gabriel op zou stappen als partijleider. Hij is immers binnen de regering de eerste verantwoordelijke voor het CETA (en TTIP)-dossier.

Om de stemming te beinvloeden hebben Gabriel en de pro-CETA-fractie zich de afgelopen dagen het vuur uit de sloffen gelopen. Gabriel is afgelopen donderdag nog overhaast naar Canada afgereisd om wat nieuwe toezeggingen te krijgen van de regering Trudeau. Die liet weten dat er niets heronderhandeld zou kunnen worden, maar leverde op drie punten (die veel kritiek in Duitsland opwekten) “verheldering” (bescherming van openbare diensten, arbeidsrechten en milieu).

Wat uiteindelijk om een uur of vier in Wolfsburg het lont definitief deed doven, was een in de media al veelbesproken “Kompromislinie” waarbij wat beloftes werden gedaan over de mogelijkheid tot een “uitvoerig proces van konsultatie” voordat het akkoord door het Europees Parlement gaat.

Ook sprak de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland de partijconventie toe, en kwam met een verklaring samen met EU Commissaris Malmstrom dat het allemaal goed zou komen met de bekritiseerde punten (In a joint statement, EU Trade Commissioner Cecilia Malmstrom and Canada’s Trade Minister Chrystia Freeland said they were committed to making “formal clarifications” on parts of the accord where there are still concerns.)

Gevolg: ruime meerderheid voor doorgaan met CETA, Gabriel opgelucht naar huis.

Bronnen:

http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/international-business/european-business/germanys-gabriel-gets-green-light-to-support-eu-canada-trade-deal/article31951534/

http://www.sueddeutsche.de/politik/freihandelsabkommen-spd-parteikonvent-stimmt-ceta-zu-1.3170064

 

 

Reacties plaatsen niet mogelijk