Komende evenementen

Thüringen: FDP en CDU gangmakers voor uiterst-rechts

6 februari 2020 – Eind oktober 2019 hadden in de Duitse deelstaat Thüringen verkiezingen plaats voor het deelstaatparlement (Landtag) in Erfurt, waarbij Die Linke als winnaar uit de bus kwam met 31 % van de stemmen. Een opsteker voor links in Duitsland, waar anderzijds ook een hoop vraagtekens bij konden geplaatst worden. Zo onder meer de forse vooruitgang van AfD (23,4%), het extreemrechtse Alternative für Deutschland (zie ons bericht  Thüringen: Pyrrhusoverwinning voor Die Linke?).

Gisteren (5 februari) kwam het tot de aanduiding van de nieuwe deelstaatpresident. Tot verbijstering van links maar ook daarbuiten, werd niet Bodo Ramelow (Die Linke) herkozen als minister-president voor Thüringen, maar Thomas Kemmerich van de liberale FDP, partij die in oktober net de kiesdrempel (5%) had gehaald. Kemmerich was trouwens pas op 3 februari als kandidaat-ministerpresident door de FDP naar voor geschoven. De verkiezing ging daardoor tussen drie kandidaten: Ramelow van Die Linke, Kemmerich van de FDP, en Christoph Kindervater die door de AfD werd gesteund.

Op de website van Die Linke

Dat het de marginale Kemmerich werd, toont aan dat ‘deftig rechts’ nog liever met uiterst-rechts scheep gaat dan een min of meer ‘links’ bestuur te moeten dulden; de vorige minderheids-)coalitie bestond immers uit Die Linke, SPD en Grünen. Maar Kemmerich kreeg niet alleen de steun van zijn FDP, maar ook van de CDU én van AfD, dat zijn eigen kandidaat liet vallen om links toch zeker geen kans te geven…

Reacties in Die Linke: “een dambreuk”,  “een rechtse putsch zonder voorgaande”, “regering onder de genade van fascisten”. Het manoeuvre is zo kras en de verontwaardiging zo groot dat zelfs sommige FDP-ers zich verplicht voelen zich van de zegekreten te distantiëren. (hm)

Bronnen: Euractiv, Die Linke

Toegevoegd op 7 februari 2020: De verontwaardiging was groter dan ingeschat door CDU en FDP, en ook de Europese liberale fractie Renew Europe waartoe FDP behoort vond het raadzaam zich achter de verontwaardiging te scharen.  Kemmerich trad één dag plus één uur na zijn aanduiding als minister-president terug. Zie Euractiv en Uitpers.

Toegevoegd op 24 februari 2020: Op 21 februari kwam er een toezegging van de Thüringse CDU dat ze bij een nieuwe stemming op 4 maart steun zou geven aan Ramelow; in april 2021 zouden nieuwe verkiezingen gehouden worden. Maar de nationale secretaris-generaal van de CDU, Paul Ziemiak, verzet zich tegen de locale beslissing en waarschuwt dat wie Bodo Ramelow van Die Linke verkiest als minister-president ingaat tegen de beslissingen van de CDU.


 

 

 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *