Komende evenementen

“Tijd dat Amerikaanse soldaten uit Europa vertrekken” (video)

3 april 2023 – Een hoop Europese politieke leiders hebben dan wel de mond vol over “Europese strategische autonomie”, ze vinden het blijkbaar wel normaal dat er in Europa nog steeds, meer dan driekwart eeuw na het einde van de Tweede Wereldoorlog, tienduizenden Amerikaanse soldaten en dito militaire basissen aanwezig zijn. Meer zelfs, dat Washington hier honderd of meer kernbommen ondergebracht heeft, waarover de VS alleen het zeggenschap hebben, is een onderwerp dat ze nooit ter sprake brengen.

Een van de weinige stemmen die hier tegenin gaan was op vrijdag 31 maart te horen in de Duitse Bundestag, ter gelegenheid van de 75e verjaardag van het Marshallplan. Sevim Dağdelen, parlementslid voor Die Linke, zei in een vinnige toespraak dat het na 78 jaar tijd is voor de 38.500 in Duitsland gebaseerde Amerikaanse soldaten om te vertrekken, en dat ook alle Amerikaanse kernwapens hier moeten verdwijnen. “Op Duitse bodem wordt er ondersteuning verleend voor Amerikaanse oorlogen, dodelijke drone-aanvallen en vluchten naar foltercentra, dit alles in strijd met het internationaal recht.” Ze hekelde het ‘vazallenstatuut’  t.o.v. de VS, waardoor Duitsland nu ook Leopard tanks levert aan Oekraïne. Zich richtend tot de minister van buitenlandse zaken, de Grüne Annalena Baerbock, vroeg ze waarom die niet ijverde voor de vrijlating van Julian Assange en politiek asiel voor Edward Snowden.

Men zou kunnen denken dat Dağdelen de opinie deelt van gewezen paertijgenoot Oskar Lafontaine, die met zijn recent  boek “AMI, it’s time to go” eveneens een einde wil zien aan de Amerikaanse troepenaanwezigheid in Europa. Maar in tegenstelling tot Lafontaine wil Dağdelen ook geen “Europese NAVO”, en ijvert  – net zoals haar partijgenote en europarlementslid Özlem Demirel  – uit tegen de militarisering van de EU.

 

 


 

 

Een reactie op ““Tijd dat Amerikaanse soldaten uit Europa vertrekken” (video)”

  1. Een moedig standpunt van deze parlementair. Om het met een citaat van Willem de Zwijger te zeggen : ” Men hoeft niet te hopen om iets te ondernemen, noch te slagen om vol te houden” ! Waarschijnlijk zullen de US troepen om termijn uit Ramstein vertrekken want het zwaartepunt inzake veiligheid ligt nu in Midden Europa. Een Ramstein bis zal wel ergens in Polen komen. Maar de US troepen zullen nooit uit Europa verdwijnen dat is mijn overtuiging. Europa is een te belangrijke economische markt opdat deze zomaar zou kunnen beslissen met wie ze het bed deelt. De US zal altijd mee beslissen.
    De Europese defensie ” een zwaluw maakt de lente niet ” wordt wel eens gezegd en dus kijk ik met belangstelling uit de dag dat er wordt beslist dat de Lidstaten een stuk van hun soevereiniteit moeten afstaan aan Europa. De EU lidstaten schuilen graag onder de Economische paraplu maar wensen nog altijd hun soevereiniteit te bewaren en ze zullen er wel een draai aan geven zodat de NATO de klus klaart. Inderdaad geen EU defensie maar wel een NATO -defensie ? Dus we staan geen stap verder !

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *