Komende evenementen

Vrekkige Nederlanders?

13 juni 2020 – In De Volkskrant staat dit weekend een peiling waaruit zou blijken dat een meerderheid van de Nederlanders de ‘vrekkige’ opstelling van de Nederlandse regering in de EU steunt. Zowat zeven van de tien ondervraagden is voor Europese solidariteit, maar het geld uit het herstelfonds moet wel terugbetaald worden.
Voor deze ‘vrekkige’ houding kan je veel verklaringen bedenken. Het is niet de zuinige Nederlandse volksaard, want die bestaat vooral in flauwe Vlaamse grappen (collectanten worden hier gul onthaald, en ngo’s floreren). Ook een breed wantrouwen in de Europese Unie lijkt geen deugdelijke verklaring: als het over de gemeenschappelijke markt gaat hoor je in Nederland exportland niemand klagen. Ook wantrouwen in staatsinterventie schiet als verklaring te kort, want sinds het coronavirus is dat niet aan de orde.
Is het dus toch een gebrek aan solidariteit? Want je moet heel slecht het nieuws gevolgd hebben om niet te weten dat het laatste dat een land als Italië nodig heeft nieuwe schulden zijn. Elk voor zich dus?
Als je kijkt onder welke kiezers het verzet tegen Europese giften het sterkst leeft, dan lijkt het gebrek aan solidariteit de meest plausibele verklaring: dat zijn vooral de eigen-volk-eerst kiezers van het FvD en de PVV, opvallend genoeg gevolgd door die van de SGP en de SP. Meer gedetailleerde uitslagen vind je hier. (fs)

 

Reacties plaatsen niet mogelijk