Komende evenementen

Wolfgang Streeck over Europese balans radicaal links

Wolfgang Streeck schreef op Jacobin een interessante balans van de Europese linkerzijde in de recente verkiezingen. [Dit artikel is inmiddels in Nederlandse vertaling beschikbaar op deze site, zie Vier redenen waarom Europees links heeft verloren] Zijn bijdrage geeft een goed beeld van het debat binnen Die Linke, en meer bepaald van de stemmen die meedenken met Sahra Wagenknecht.
Toch heeft zijn bijdrage ook een hoog I told you so gehalte, met weinig oog voor nieuwe ontwikkelingen. Zo wordt de stijgende populariteit van de EU herleid tot de leefwereld van kosmopolitische yuppen, met totaal geen aandacht voor recente ontwikkelingen zoals de groeiende mondiale instabiliteit, handels- en echte oorlogen… Opvallend is dat uit een kiezersonderzoek bleek dat veel Duitse kiezers wantrouwend staan tegenover andere grootmachten, waarbij het wantrouwen tegenover de USA groter is dan het wantrouwen tegenover Rusland en China! Dat speelt zeker mee in de groeiende populariteit van de EU.
Bovendien schrijft Streeck erg idyllisch over de democratie in de natiestaat. Een aantal van zijn argumenten houden zeker steek, maar als je alle problemen met een “nationale” strategie wegpoetst krijg je ook geen geloofwaardig alternatief. (fs)

 

Reacties plaatsen niet mogelijk