Komende evenementen

EU-USA vertrouwen volledig hersteld – uw privacy mag terug in Amerikaanse handen

28 maart 2022 – Men zou denken dat een Amerikaans president en zijn gevolg, op werkbezoek in Europa, te midden van een groot internationaal conflict, het alleen heeft over de samenwerking binnen de NAVO, sancties tegen Rusland, misschien zelfs over het neutraliseren van China. Maar neen, de teruggevonden ‘Atlantische gedachte’ blijkt ook nuttig om oude plooien glad te strijken, ook al zullen ze niet Poetin maar de Europese burger treffen. Het gaat over het ‘Privacy Shield’, geen antirakettenschild maar een regeling die Europeanen zou moeten beschermen tegen excessief misbruik van hun privégegevens door Amerikaanse bedrijven.

‘Zou moeten’, want het Privacy Shield – een regeling tussen de Europese Commissie en de Amerikaanse administratie om misbruik van privégegevens te voorkomen – is zo lek als een zeef. Dat moest zelfs het Europees Hof van Justitie toegeven, waardoor de nooit ophoudende exploitatie van Europese privégegevens door Amazon, Facebook & Co niet langer kon verwijzen naar het juridisch vijgenblad dat het Privacy Shield hen bood.

Daarover kon Biden dus tussendoor een principeakkoord bereiken dankzij zijn gesprekken met commissievoorzitster Ursula von der Leyen. Kunnen Amazon, Facebook & Co binnenkort het juridisch vijgenblad terug aangorden? De Europese burger moet niet rekenen op zijn nationaal of Europees parlement, maar alleen op bevlogen voorvechters van individuele rechten zoals Max Schrems, die in het verleden al de koehandel met Privacy Shield ontmaskerde.

Het bezoekje van Biden aan Europa zal niet voor niets geweest zijn. De EU is ‘blij’ dat ze binnenkort  Amerikaans gas kan aankopen, weliswaar met een nog hogere gasfactuur voor de consument, en in ruil vloeien uw privacygegevens in volle legaliteit als pasmunt terug.

 


 

 

Een reactie op “EU-USA vertrouwen volledig hersteld – uw privacy mag terug in Amerikaanse handen”

  1. Ongelooflijk dat dit allemaal kan! Maar ja, als ge met de hond gaat slapen krijg je ook zijn vlooien !
    En onze Ursula die valt blijkbaar voor oudere mannen !

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *