Volg ons op Twitter

Facebook

Druk dit bericht af Druk dit bericht af

Europese Commissie (EC)

31 december 2012

De Europese Commissie bestaat uit 28 commissarissen, 1 uit elke lidstaat, waarvan één voorzitter is. Dit was José Manuel Barroso in de periode 2004-2009, en opnieuw van 2009 tot 2014. Vanaf 1 november 2014 werd  hij opgevolgd door Jean-Claude Joncker. Juncker voerde meteen een soort hiërarchisering binnen de Commissie door, waarbij zeven vice-voorzitters een superviserende rol hebben over andere commissarissen; onder de vice-voorzitters werd bovendien de Nederlandse sociaal-democraat Frans Timmermans als ‘eerste vice-voorzitter’ voorgesteld. Een handig overzicht van de Commissie Juncker vindt u in een infographic van Euractiv.

De EC zetelt in het Berlaymontgebouw aan het Schumanplein aan de Brusselse Wetstraat. De aanduiding van de commissarissen is een duistere aangelegenheid van de lidstaten; wel moet de Commissie het vertrouwen van het Europees Parlement krijgen, en kan het Parlement de Commissie in haar geheel afzetten.

De EC wordt soms de ‘regering’ of de ‘uitvoerende macht’ van de Europese Unie genoemd, maar dit klopt niet echt aangezien de Commissie als enige het wettelijk initiatiefrecht heeft, de bevoegdheid dus om wetsvoorstellen te doen. In de burgerlijke democratie komt dit recht aan een verkozen parlement toe, wat niet het geval is met het Europees parlement. Ook beschikt de EC over zeer grote vrijheid bij het afsluiten van bv. internationale handelsverdragen. Sinds de financiële crisis begint de EC zich ook steeds agressiever te mengen in het sociaal-economisch beleid van de lidstaten.

De EC beschikt over een uitgebreide administratie, de zgn. directoraten-generaal of DG’s (te vergelijken met nationale ministeries; de DG ECFIN bv. is het ‘ministerie van economie en financiën) en een aantal diensten (bv. de dienst voor de statistiek, Eurostat). In totaal werken 38.000 mensen voor de Commissie.

Reacties plaatsen niet mogelijk