Komende evenementen

Fort Europa eist weer honderden doden

16 juni 2023 – Over de ramp voor de Griekse kust met het gekapseisde vluchtelingenschip wijst de linkse Duitse krant junge Welt (jW) op de politieke verantwoordelijkheden, van de EU, maar ook die van de Duitse coalitie en het Griekse Syriza. Onze vertaling van “EU schaufelt Massengrab” :

 

EU graaft massagraf
Hansgeorg Hermann

 

De dood oogst wat de Europese Unie heeft gezaaid met haar vluchtelingenbeleid. Vorige week donderdag 8 juni waren de regeringsleiders en ministers van de 27 lidstaten het eens geworden over een nieuwe, harde aanval op een humaan migratie- en asielbeleid. Slechts zes dagen later zonk voor de zuidwestkust van de Griekse Peloponnesos een roestige vissersboot, volledig overladen met ongeveer 750 mensen die bescherming zochten. Ze kwamen uit onder andere Syrië, Pakistan, Afghanistan en Egypte. Op donderdagmiddag waren er 78 doden en 104 overlevenden uit zee gevist. De kustwachten in Italië en Griekenland waren al sinds dinsdagmiddag op de hoogte van de positie en de toestand van het ‘drijvende wrak’, zoals een woordvoerder van de havenautoriteiten in de Griekse stad Kalamata de boot omschreef. Toch bleven de kustwacht en de marine meer dan 15 uur inactief.

De boot zonk in open zee, zo’n 50 zeemijl (90 kilometer) van de havenstad Pylon. Volgens de verantwoordelijke havenmeester verloor de kotter zijn aandrijving; door de paniek aan boord verschoof het zwaartepunt van de boot en kapseisde. Een groot deel van de passagiers, waarschijnlijk voornamelijk vrouwen en kinderen – volgens overlevenden wel honderd – werden waarschijnlijk meegesleurd met het zinkende schip.

Zelfs op donderdag waren er nog geen preciezere details over de aarzelende houding van de nationale reddingsdiensten. Wat wel duidelijk is, is dat de rechtse regering van de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis samen met zijn parlementaire meerderheid de afgelopen maanden en jaren particuliere reddingswerkers op zee heeft gecriminaliseerd en hen heeft bedreigd met strenge gevangenisstraffen. De regering van de Bondsrepubliek Duitsland heeft onlangs hulporganisaties en hun scheepsbemanningen financiële steun geweigerd die eigenlijk in de federale begroting kon worden opgevraagd. Door het zogenaamde asielcompromis zal het ‘massagraf Middellandse Zee’ de komende jaren nog meer lijken opnemen dan voorheen. Het Griekse vasteland is nu al bijna alleen over zee bereikbaar. Zowel de regering van de “linkse” premier Alexis Tsipras als die van zijn rechtse opvolger Mitsotakis hebben de grens met Turkije gemilitariseerd en bijna volledig afgesloten.

In een interview met jW beschuldigt Stathis Kouvelakis, voormalig lid van het centraal comité van Syriza, haar leider Tsipras ervan dat hij de verscherping van het Griekse migratiebeleid door de rechtse regering niet bestrijdt, maar ze zelfs steunt. Dit uit warrige electorale overwegingen: op 25 juni wordt in Griekenland een nieuw parlement gekozen. Kouvelakis: “Wat betreft vluchtelingen hebben de leiders van Syriza alle oude geloofsbrieven van de partij overboord gegooid.” Net als de Groenen in Duitsland, die verworden zijn tot een rechtse oorlogsgezinde burgerlijke partij, heeft het sociaaldemocratische Syriza vandaag zijn status als politiek alternatief verloren. De federale minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock van de Groene Partij en de minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser van de SPD, die binnenkort de deelstaatverkiezingen in Hessen zal winnen, zien de nieuwe Europese asielregels als een “historisch succes dat zal zorgen voor een nieuw migratiebeleid gebaseerd op solidariteit en de bescherming van de mensenrechten”.

 


 

 

Een reactie op “Fort Europa eist weer honderden doden”

 1. In de huidig politiek is de stelregel : “Omwille van de smeer likt de kat de kandeleer ” De Franse filosofe Simone WEIL schreef tijdens de tweede wereldoorlog een klein pamflet met als titel : ” Note sur la suppression générale des partis politiques” waarin ze beschrijft dat een politieke partij een machtsmachine is om een collectieve passie te fabriceren. Het is een organisatie om een collectieve druk uit te oefenen op het denken van zijn leden en de massa. Tenslotte heeft een politieke partij maar één doel voor ogen dat is een onbegrensde groei .
  Ik schrijf dit Herman omdat ik van geen enkele politieke partij verwacht dat ze het vluchtelingen probleem zullen oplossen .Het geeft hen integendeel zuurstof om hun doelstellingen t.t.z. hun groei te bewerkstelligen en de kiezer af te leiden van de echte maatschappelijke en wereldproblemen waar zowel de vluchtelingen als wij het slachtoffer van zijn.
  We zingen met de vuist in de lucht
  ” De internationale ” en zijn refrein :
  Makkers! ten laatste male
  tot de strijd ons geschaard
  en de Internationale
  zal morgen heersen op Aard‘ !
  Het zijn
  parole, parole zong Dalida
  En besluit met een uitspraak van mijn lievelings auteur Voltaire die zei :”La politique est le moyen pour des hommes sans principes de diriger des hommes sans mémoires”

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *