Komende evenementen

Getuige hel van Gaza mond gesnoerd in EU

 

7 mei 2024 – Ghassan Abu Sitta is de Brits-Palestijnse chirurg die half april de toegang tot de Duitse Bondsrepubliek werd ontzegd. Hij zou op het Palestinacongres in Berlijn getuigen over de toestand in de hospitalen van Gaza, waar hij in het najaar van 2023 zes weken had gewerkt. In interviews had hij al beschreven hoe het er in die hospitalen aan toegaat: amputaties en het plaatsen van wondenhechtingen zonder anesthesie, operaties die gewoon op de grond moeten doorgaan, kinderen verbrand door obussen met witte fosfor… Deze eersterangs getuige, die bovendien rector is van de universiteit van Glasgow, werd echter door de Duitse politie al bij aankomst in de luchthaven tegengehouden, en het congres zelf werd verboden. Dat was Duitsland.

Over naar Frankrijk. Ghassan Abu Sitta werd door Raymonde Poncet Monge, senator voor de Franse Groenen, uitgenodigd om op zaterdag 4 mei te spreken op een colloquium in de Franse Senaat over de verantwoordelijkheid van Frankrijk bij de toepassing van het internationaal recht in Palestina. Maar ook hier herhaalde zich het Berlijnse scenario:  Abu Sitta werd tegengehouden op de luchthaven Charles de Gaulle, zijn telefoon werd afgenomen en hij werd in een cel gestopt in afwachting van zijn gedwongen terugkeer naar Londen. Er zijn niet veel universiteitsrectoren waarmee zo wordt omgesprongen…

De agenten die hem onderschepten hadden hem gezegd dat dit het gevolg was van een Duitse beslissing om voor een jaar zijn visum te ontnemen voor de hele Schengenzone. Le Monde contacteerde het Elysée, dat beweerde niet op de hoogte te zijn van de uitwijzing, maar stelde dat daar niet veel aan te doen is als de betrokkene op een Schengenlijst staat.

Fort Europa oefent blijkbaar niet alleen een dodelijke terreur uit aan de EU-grenzen, maar ook daarbinnen als het het monddoodmaken betreft van ongewenste getuigen. (hm)

 


 

 

Een reactie op “Getuige hel van Gaza mond gesnoerd in EU”

  1. We moeten ons echt zorgen maken over onze democratie , die nu in de handen is van technocraten. De twee grootste staten van Europa pakken de strijd tegen extreem rechts volkomen verkeerd aan. Het is niet door mee te huilen met de wolven dat ze het tij zullen keren. Ik maak mij eveneens grote zorgen om Duitsland waar de herbewapening een grote sprong voorwaarts doet en daarenboven terug de Dienstplicht wenst in te voeren zie voorstel CDU. Willy Brandt zei : Duitsland heeft een kritische grootte : ” te groot voor Europa en te klein om een wereldmacht te zijn” Laat ons maar hopen dat ze er niet van dromen terug een wereldmacht te worden ?

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *