Komende evenementen

Honderdduizenden in Berlijn tegen racisme en voor een menselijk asielbeleid

15 oktober 2018

 

Zaterdagmiddag (13 oktober) werd de omgeving van de Berlijnse Alexanderplatz overspoeld door een enorme betoging onder het motto #unteilbarHiermee wordt zowel gewezen op de eensgezindheid  rond solidariteit met vluchtelingen en verzet tegen racisme, als de ondeelbaarheid van de mensenrechten, wat ook hun afkomst of kleur is . De opkomst lag ettelijke malen hoger dan wat de organisatoren gehoopt hadden: niet 40 à 50 duizend maar meer dan 200 duizend mensen (242.000 volgens de organisatoren) waren op het appèl (een cijfer dat door de openbare zender ARD bevestigd wordt).

De oproep voor de manifestatie, “Voor een open vrije samenleving: solidariteit, geen uitsluiting!”, was ondertekend door vele duizenden individuen en organisaties, gaande van Amnesty International, Attac tot de  Zentralrat der Muslime.  Veelbetekenend in deze oproep is het statement dat men niet zal toelaten dat het argument van de welvaartstaat uitgespeeld wordt tegen asielzoekers en migranten. Dit is inderdaad een valstrik die in heel Europa gespannen wordt door rechtse politici; ze hebben zich in het verleden al zeer ijverig getoond in de afbraak van die welvaartstaat, maar schamen er zich nu niet voor om hun xenofoob gestook als een verdediging van de welvaartstaat voor te stellen.

Maar ook binnen de linkerzijde bestaan ernstige meningsverschillen rond migratie. Opvallend was bijvoorbeeld dat de pas opgerichte beweging Aufstehen rond Die Linke politica Sahra Wagenknecht de #unteilbar-oproep niet mee ondertekende, wat in de Duitse media niet onopgemerkt bleef.  Duitsland, het Europese land dat de meeste vluchtelingen opnam, is waarschijnlijk ook het land waar de interessantste discussies over migratie gevoerd worden. Ander Europa is dan ook van plan de komende  weken aandacht te besteden aan dit debat.

Hieronder een fotoreportage van de massademonstratie (foto’s onder licentie CC BY 4.0,  door #unteilbar)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties plaatsen niet mogelijk