Komende evenementen

Mark Rutte: ontslagnemend  maar nog even schadelijk

 

Het Nederlands kabinet mag dan sinds 7 juli ontslagnemend zijn, het belet Rutte niet om het haantje-de-voorste te blijven spelen op de internationale bühne. Handje schudden met Netanyahu in Tel Aviv, met von der Leyen en Meloni een ‘vluchtelingendeal’ gaan bedisselen in Tunesië met sterke man Saied, eventjes vlug naar Odessa om Zelensky gerust te stellen dat steun aan Israël niet ten koste gaat van die aan Oekraïne. Het kan allemaal zijn nut hebben voor iemand die zich wel graag in de rol van nieuwe secretaris-generaal van de NAVO zou zien. Maar wie zegt NAVO zegt Washington. De secretaris-generaal van het Atlantisch bondgenootschap is dan wel steevast een Europeaan, deze moet uit het goede hout gesneden zijn waar marionetten doorgaans mee gemaakt worden.

Mark zal zeker al een paar goede punten gekregen hebben als hij – weliswaar tegen de regels van de vrije markt, maar in overeenstemming met die van het Vrije Westen – de uitvoer van geavanceerde chip-apparatuur naar China stopzette na een bezoek aan het Witte Huis.

En nu, opnieuw een bank vooruit voor Mark met zijn recentste zet als moedig staatsman. Kordaat pietluttige bagatellen over ‘schendingen van het humanitair oorlogsrecht’ van de tafel vegend levert het ontslagnemend kabinet onderdelen voor de F-35 aan Israël. Zoiets weigeren  zou immers ‘grote schade berokkenen aan de relatie met zowel Israël als de Verenigde Staten’. Maar wees gerust, de regering overweegt “bepaalde leveringen aan een extra controle te onderwerpen” en daarbij zeer evenwichtig rekening te houden met “zowel het Israëlische recht op zelfverdediging als de risico’s op schendingen van het humanitair oorlogsrecht.” (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *