Komende evenementen

Mensenlevens tellen niet onder de Europese ‘waarden’

 

1 september 2023 – Het is ontstellend te moeten vaststellen dat de Europese beleidsmakers niet terugdeinzen voor een totaal inhumane, wreedaardige aanpak van vluchtelingen die proberen de EU te bereiken. Goed wetend welk lot mensen te wachten staat die in handen vallen van ‘subcontractors’ van Fort Europa worden toch nieuwe deals afgesloten en smeergeld betaald aan derde landen om de klus te klaren. Tegen zowat 1 miljard € drijft Tunesiës Saied regime Afrikaanse vluchtelingen de woestijn in, vaak na mishandeld en beroofd te zijn geweest. Maar commissievoorzitster von der Leyen, de Nederlandse en Italiaanse premiers Rutte en Meloni die de deal beklonken wassen hun handen in onschuld, zoals grote aannemers de schuld afwentelen op subcontractors als het misgaat.

Omdat we dreigen te wennen aan dergelijke deals en daar onverschillig voor te worden is het misschien goed zich de volgende vraag te stellen. Hoe zou de westerse reactie zijn als bleek dat een van de Maghreblanden een massatransport van ‘illegale’ straathonden in de woestijn dumpte? Zou het geen vlaag van verontwaardiging uitlokken? Zouden wij ons niet superieur voelen door ons fundamenteel respect van het leven in al zijn verschijningen?

In tegenstelling tot mensenrechten blijkt hypocrisie wel tot de Europese waarden te zijn gaan behoren. De Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) reageerde ‘verontwaardigd’ toen beelden opdoken van lijken onder de brandende woestijnzon. Maar dezelfde staatssecretaris de Moor nam deze week de illegale beslissing om geen opvang te verlenen aan alleenstaande mannelijke asielzoekers, “omdat gezinnen met kinderen voorrang hebben”. De Europese Commissie fronst de wenkbrauwen, maar wat is de morele autoriteit van een instantie die zelf de humanitaire waarden aan haar laars lapt? Manfred Weber, de Europese fractieleider van de Europese christendemocraten (EVP), waar von der Leyen en de Moor toe behoren, zei over de deal met Saied : “We willen resultaten. We hebben het hier over veel geld van de Europese belastingbetaler en de migratiecijfers moeten omlaag. Ik kan de Europese belastingbetaler niet uitleggen dat we hier zoveel belastinggeld uitgeven als we geen duidelijke resultaten krijgen.” Kritiek op de Tunesische aanpak wuifde hij weg: “Er zijn mensen die alleen maar moraliseren en zeggen dat we niet met Tunesië kunnen praten, dat ze geen partners voor ons zijn, omdat er video’s uit de woestijn of iets dergelijks zijn.”

De EU en haar diplomatieke dienst (EEAS, geleid door de Spaanse sociaaldemocraat Borrell) is ook bijzonder stil over het recent rapport van Human Rights Watch waarin Saoedi-Arabië wordt beschuldigd van regelrechte moord op vluchtelingen. Het rapport heeft het over honderden Ethiopische vluchtelingen die in de voorbije 15 maanden door de grensbewaking van Saoedi-Arabië (getraind door Duitsland en de USA) gewoon werden neergeschoten. Human Rights Watch zou willen dat er hierover door de Verenigde Naties een onderzoek wordt ingesteld, maar de EU is daartoe niet geneigd, en zegt het onderzoek door de Ethiopische autoriteiten in samenwerking met Saoedi-Arabië af te wachten… Opnieuw moet de vraag gesteld worden wat de morele autoriteit is van de EU die al duizenden vluchtelingen liet verdrinken in de Middellandse Zee, als het in het geval van Saoedi-Arabië ‘slechts’ over enkele honderden Afrikanen zou gaan? (hm)

 


 

 

Een reactie op “Mensenlevens tellen niet onder de Europese ‘waarden’”

  1. Een artikel dat hopelijk heel wat mensen doet nadenken. “Wir schaffen das ” van vrouwe Merkel dat de Willkommenscultur van Augustus 2015 inluidde is in de prullenmand beland .” Alternative Für Deutschland” en hier het “Vlaams belang” maar overal in Europa doen deze nationalistische partijen de politieke tapijten verkopers beven. Buiten de uitbuiting van vreemdelingen wat positiefs heeft Europa zowel op haar eigen continent als in haar colonies gebracht? Beschaving, Welvaart en voor wie ? Zolang de Elite zich beperkt tot het bouwen van muren in plaats van Bruggen zal het een verloren strijd zijn. Zelfs het socialisme ooit begonnen als een Internationale beweging, heeft zich binnen de nationale grenzen teruggetrokken. Het heeft zichzelf genationaliseerd.
    Is de EU een vredesproject of eerder een Machtsproject? Naar mijn mening Herman en hiermee verwijzend naar de veelvuldige artikels van jou hand is de EU een Machtsproject geworden en wenst dat te tonen aan de buitenwereld we staan niet veraf dat er terug strijdersliederen worden gezongen en wordt uitgeroepen ” Gott mit uns ” “Dieu et mon Droit “,en “In God we trust” !

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *