Komende evenementen

Verbod Palestinacongres Berlijn slechts topje van ijsberg

 

16 april 2024 ā€“ De boycot door de Duitse overheid van het Palestinacongres in Berlijn is zeker ā€˜spectaculairā€™ te noemen, omdat er onder de gewraakte congresdeelnemers ook vooraanstaande personaliteiten waren zoals de gewezen Griekse minister van financiĆ«n Varoufakis of de chirurg en rector van de universiteit van Glasgow Ghassan Abu Sitta. Maar het wordt steeds duidelijker dat IsraĆ«ls zionistische diaboliseringspolitiek van tegenstanders in zowat alle westerse landen geslikt wordt, en leidt tot intimidatie en repressief optreden door overheden. De ervaringen van ZinTV in Brussel zijn er getuige van.

ZinTV is een kleine organisatie van media-activisten die proberen iets te doen aan de geringe belangstelling die sociale bewegingen genieten in de mainstream media. Dat gebeurt door het maken van eigen reportages, het vertonen van films of ter beschikking stellen van een ruimte voor activiteiten van derden. ZinTV is vooral actief in Franstalig Brussel en is gehuisvest, samen met een reeks andere geĆ«ngageerde groepen (een fietsatelier, een theatergroep, ā€¦) in het collectief CBO (ā€˜C’est Bon d’Etre OuvertĀ ā€˜). CBO krijgt als culturele organisatie steun van de gemeente Jette en de Franse Gemeenschap. Ziehier het recent wedervaren van ZinTV.

Sinds het begin van de oorlog in Gaza maakt ZinTV reportages over de solidariteitsbetogingen in Brussel, en vertoont ook documentaires over de Palestijnse kwestie. Wanneer dan Samidoun, een internationaal netwerk dat solidariteit organiseert met de vele Palestijnse politieke gevangenen in IsraĆ«lische cellen, vraagt om een avond te kunnen organiseren in een zaal van CBO, wordt dit toegestaan als passend binnen de missie van ZinTV. Maar het initiatief was pas publiek gemaakt of ZinTV kreeg van de gemeente Jette te horen dat ze door de IsraĆ«lische ambassade ingelicht waren over de organisatie van een ā€˜problematisch initiatiefā€™ in de lokalen van CBO, en dat er door de veiligheidsdiensten een onderzoek werd ingesteld. Men insinueerde dat het beter zou zijn het evenement niet te laten doorgaan.

ZinTV liet zich niet intimideren, de avond ging door en was een succes, er waren geen incidenten. Op de vooravond was gemeld dat de veiligheidsdiensten geen reden vonden om de avond te verbieden, maar dat agenten in burger zouden aanwezig zijn. Na het evenement werd ZinTV wel door de gemeente ter verantwoording geroepen, met insinuaties over de gemeentelijke subsidie aan de vzw.

Dat alles speelde zich af in het najaar van 2023. Maar op 2 maart krijgt CBO het bezoek van een vijftienkoppige ploeg bestaande uit politieagenten in uniform en in burger, en inspecteurs van de overheidsdienst Justitie en Economie, en Ć©Ć©n van de sociale zekerheid. Dit wordt aangekondigd als een sociale inspectie (zwartwerk, fiscale fraudeā€¦), zodat ook documenten en telefoonnummers van CBO medewerkers mogen opgevraagd worden. Een van de inspecteurs evenwel zegt dat het bezoek het gevolg is van de avond met Samidoun in oktober 2023.

De ā€˜sociale inspectieā€™ was dus maar een dekmantel om zich toegang te verschaffen en de CBO- medewerkers te intimideren. Het blijkt een welbekende aanpak te zijn bij bepaalde politieoptredens, bekend onder de naam ā€˜Al Capone methodeā€™. Als er geen aanwijzingen zijn voor criminele feiten laat men het voorkomen als een normaal optreden van de sociale inspectie, die wettelijk bevoegd is voor allerlei onderzoeken. Zoals beschreven in een document van het Egmontinstituut maakt de Al Capone methode deel uit van het instrumentarium van BELFI, de Belgische cel voor de bestrijding van het terrorisme en zijn financiering [1].

En zo wordt de IsraĆ«lische regering weer eens op haar wenken bediend. Die schreef Binnenlandse Zaken aan met de vraag Samidoun te verbieden en de Europese coƶrdinator ervan, Mohammed Ā Khatib, in het oog te houden. Hij riskeert nu inderdaad zijn Belgische erkenning als Palestijns politiek vluchteling te verliezen. En hoe lang zal het nog duren voor Samidoun, op de terrorismelijst van de Europese Unie, in BelgiĆ« verboden wordt zoals nu al het geval is in Duitsland? De N-VA, met Kamerlid Michael Freilich als spreekbuis van de IsraĆ«lische regering in hun midden, doet in ieder geval flink haar best daarvoor.

De bemoeienissen van Belgische overheden met een debatavondje in een zaaltje van een Brusselse deelgemeente zijn klein bier in vergelijking met een grote politiemacht die een internationaal congres manu militari stopzet, zoals verleden week in Berlijn. Maar het soort geniepige, nauwelijks bekende optreden van overheden [2] in Europa tegen alles wat de Israƫlische overheid niet aanstaat is veel verbreider en waarschijnlijk ook veel efficiƫnter dan het met open vizier vertrappelen van democratische rechten. (hm)

 

[1] Zie Egmont Paper 89, Counterterrorism in Belgium: Key Challenges and Policy Options, blz 45-46.

[2] We kunnen bijvoorbeeld verwijzen naar de intimidatie door de Vlaamse minister-president Jambon (N-VA) van Vrede vzw en De Wereld Morgen omwille van hun ā€˜bevooroordeeldeā€™ communicatie over Gaza.

 

 

Een reactie op “Verbod Palestinacongres Berlijn slechts topje van ijsberg”

  1. Niet te vatten ! Leven we nu onder een bezetting ?

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *