Facebook

Brussel- actie tegen militarisering EU

9 nov 2017

Kom op donderdag 9 november mee actievoeren in het Europees kwartier in Brussel.

Met wekkers, sirenes en bellen schudden we onze Europarlementsleden wakker.

Onze boodschap is luid en duidelijk: geen geld voor de wapenindustrie!

Afspraak op 9 november om 9u30 in Brussel.

Breng zelf een digitale of analoge wekker (op batterijen), een sirene of een mp3-speler met boxen mee.

Laat ons vooraf weten dat je meedoet via ikstopwapenhandel@vredesactie.be

 

 

Bereid je voor:

40 miljard euro. Dat is het bedrag dat de Europese Unie de komende tien jaar wil spenderen aan onderzoek en de aankoop van nieuwe wapentechnologie. De Commissie wil hiervoor een heus Europees Defensie Fonds oprichten.

Dat geld komt vooral de wapenindustrie ten goede. Europees Commissaris voor industrie, Bienkowska, windt er alvast geen doekjes rond. In september 2016 tweette ze “goed nieuws voor de defensie industrie: nieuw Europees Defensie Fonds voor het einde van het jaar!”.

Het Europees Defensie Fonds bestaat uit twee onderdelen:

Het eerste onderdeel van het Defensie Fonds bestaat uit een militair onderzoeksprogramma. Tot 2020 loopt een voorbereidend onderzoeksprogramma, de Preparatory Action, van 90 miljoen euro. Dit is nog maar de eerste stap. Op termijn moet dit uitmonden in een grootschalig Defensie Onderzoeks Programma van 500 miljoen euro per jaar. De Commissie wil daarmee controversiële technologieën zoals drones en killer robots onderzoeken.

Het tweede onderdeel van het Defensie Fonds focust op de gezamelijke ontwikkeling en aankoop van wapens. Het zogenaamd Ontwikkelingsprogramme voor de defensie industrie zou al vanaf 2019 in werking treden met een budget van 2,5 miljard euro. Ook dat is nog maar voorproefje. Vanaf 2021 zou het gaan over 5 miljard per jaar.

Het zijn voornamelijk de lidstaten die dit onderdeel financieren, met een bijdrage van de Europese Unie. De bijdragen die de lidstaten maken, worden afgehouden van de begrotingstekorten. Met andere woorden, lidstaten moeten besparen op sociale voorzieningen, onderwijs, justitie en gezondheidszorg om de EU begrotingsnormen te halen. Maar miljarden uitgeven aan nieuwe wapensystemen zou wel kunnen.

Het is echter nog niet te laat. Het komende jaar zal er hierover onderhandeld en gestemd worden in het Europees Parlement. Al 140.000 mensen ondertekenden een petitie op de website wemove.eu tegen de EU plannen. Het is dan gedurende de komende maanden dat we hier nog een stokje voor kunnen steken. Tijd om in actie te schieten!

 

 

Kom op 9 november mee actievoeren in het Europees kwartier in Brussel. Met wekkers, sirenes en bellen schudden we onze Europarlementsleden wakker. Onze boodschap is luid en duidelijk: geen geld voor de wapenindustrie!

Afspraak op 9 november om 9u30 in Brussel. Breng zelf een digitale of analoge wekker (op batterijen), een sirene of een mp3-speler met boxen mee.
Laat ons vooraf weten dat je meedoet via ikstopwapenhandel@vredesactie.be

Bereid je voor:
Kom naar één van de infovergaderingen. Je ontmoet er andere actievoerders uit jouw regio en komt er meer te weten over het Europees Defensiefonds en over de actieplannen. Er gaan infovergaderingen door:

23/10 in Brussel (om 19u in BOOM café, Rue Pletinckx 7, 1000 Brussel)
24/10 in Gent (om 19u in het Vredeshuis, Sint-Margrietstraat 9, 9000 Gent)
25/10 in Antwerpen (om 19u30 in het Vredesactie kantoor, Patriottenstraat 27, 2600 Berchem)
30/10 in Brugge (om 19u in Snuffel Youth Hostel, Ezelstraat 42, 8000 Brugge)

Kijk op onze facebookpagina voor meer info.

 

De Gentenaren krijgen vooraf een extra-kans om inzicht te krijgen in de wapenlobby:

15 oktober
Lobbytour Wapenhandel – de Gentse editie

Ontdek hoe de wapenindustrie haar stempel op het Europees beleid drukt tijdens de lobbytour, een rondleiding door het Europees kwartier in Brussel. Deze lobbytour start om 14u15 in Brussel en duurt twee uur. We reizen in groep met de trein vanuit Gent, afspraak om 13u in station Gent Sint-Pieters. De lobbytour is gratis, schrijf je in via lobby@vredesactie.be

 


Reacties plaatsen niet mogelijk