- ander europa - https://www.andereuropa.org -

Europese ‘strategische autonomie’ hongert naar grondstoffen

30 september 2020 – De ‘geopolitieke’ Europese Commissie nam het initiatief voor een ‘Europees bondgenootschap voor grondstoffen’ (European Raw Materials Alliance). Om te beginnen zal het bondgenootschap zich richten op zeldzame aardmetalen en magneten. De industrie neemt de kop van het initiatief samen met Europese en andere overheden en wetenschappers. Zo werkt de Europese Unie aan haar ‘strategische autonomie’, nog een van de buzzwords van de Europese Commissie.
Die ‘strategische autonomie’ is niet vanzelfsprekend zo blijkt uit het feit dat volgens Euractiv 98% van de zeldzame aardmetalen in de EU door China wordt geleverd.
De Commissie linkt deze ‘strategische autonomie’ in grondstoffen aan haar groene en digitale toekomstplannen.
Maar de weg naar deze toekomst blijkt behoorlijk ‘ouderwets’: in een brief aan de Commissie schrijven Europese ngo’s dat “ze zich zorgen maken over de globale benadering van het actieplan waarin “gespreide en onbelemmerde toegang tot de globale grondstofmarkten” centraal staat. De gevolgen voor het leefmilieu en de lokale gemeenschappen van deze grote toename van mijnen naar metalen en mineralen worden niet duidelijk in acht genomen – nochtans weten we uit ervaring en onderzoek dat een toename van de mijnactiviteit leidt tot verlies aan biodiversiteit, vervuilde lucht, gebrek aan landbouwgrond en schoon water, het levensonderhoud van mensen dat wordt aangetast en deze mensen dwingt tot verhuizing, gezondheidsproblemen en meer conflicten”.

 


 

Hits: 63