Facebook

Brussel: actie tegen TTIP

4 feb 2015

Van 2 tot 7 februari vindt de volgende onderhandelingsronde over het vrijhandelsakkoord tussen de Verendigde Staten en de Europese Unie plaats (TTIP of Transatlantic Trade and Investment Partnership).

We verzamelen op woensdag 4 februari om 10u30 aan het Schumanplein in Brussel om te protesteren tegen deze ondemocratische onderhandelingen.

 

trojanHorse

TTIP: BURGERS EN OVERHEDEN BUITEN SPEL

Het vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie is al een tijdlang aan de gang en vindt plaats achter gesloten deuren. De weinige informatie over dit vrijhandelsverdrag dat de buitenwereld bereikt, is onrustwekkend. Het vrijhandelsakkoord geeft meer macht aan bedrijven dan ooit tevoren en vormt daarbij een gevaar voor onze democratie. Het zet burgers en overheden buiten spel.

Als het verdrag wordt voortgezet, betekent dit minder zeggenschap over richtlijnen in sectoren als voedselveiligheid, genetisch gemanipuleerde producten, giftige chemicaliën, vervuilende fossiele brandstoffen en gegevensbescherming.

Bedrijven kunnen ook compensaties eisen wanneer hun belangen geschaad worden door regelgeving vanuit overheden via de ‘investor-state dispute settlement’ (ISDS). Dit is één van de meest omstreden punten van het TTIP. Concreet betekent het dat bedrijven democratisch gestemde wetten kunnen omzeilen door ze aan te klagen in gesloten rechtbanken wanneer een investering niet interessant is door deze wetgeving. Dit kan gaan om wetgeving zoals het verbod op gegevensverzameling door commerciële bedrijven om de privacy van hun burgers te beschermen, of een verbod op het invoeren van GGO’s tot de effecten ervan inzake milieu en gezondheid duidelijk zijn. Deze rechtbanken maken trouwens geen deel uit van ons gebruikelijke juridische systeem, maar zijn speciaal opgezet voor inversteringszaken.

TIJD VOOR ACTIE

Friends of the Earth Europe en de World Development Movement laten terplaatse een gigantisch opblaasbaar Paard van Troje op: een symbool voor de grote gevaren die gepaard gaan met TTIP. Dit verdrag houdt namelijk een beperking in op onze democratische beslissingsmacht rond zaken als fracking, GGO’s of de privatisering van openbare diensten. Vzw Climaxi verzet zich tegen dit soort ondemocratische akkoorden en roept dan ook iedereen op om woensdag 4 februari mee te protesteren in Brussel.


Reacties plaatsen niet mogelijk